Hey! Leuk dat je er bent! Ik ben Sanne, van die Tering Hete Sambal, weet je wel? “Hoe kwam je hier toch bij?” hoor ik vaak van mensen. Dit is het verhaal.
Zuid Amerika
Ik heb een tijdje in Zuid-Amerika gewoond. De sauzen (of eigenlijk salsa’s) zijn daar van een andere categorie dan in Nederland. Dus bij terugkomst ging ik op zoek naar iets wat me een beetje deed denken aan de dingen die ik bijvoorbeeld in Mexico had geproefd. Nog niet zo makkelijk, bleek toen.
Sambalman
Maar ben je toevallig bekend met de sambalman uit Rotterdam? Leuk! Die kwam ik namelijk veel tegen toen ik daar woonde. Hij deed een paar keer per week met een bakfiets een vast rondje door de stad. Dan verkocht hij allerlei soorten sambal. De klapper was zijn madame Jeanette sambal: ik was meteen verkocht! Hij was voor mij dƩ man als het om sambal. Maar toen kwam COVID. En toen werd goede sambal een schaars product, want de sambal man waagde zich niet buiten. En post-COVID stopte hij er helemaal mee en ging terug naar Suriname. Wat doe je dan? Precies.
Spicy beginnings
Begin 2021 ging ik er zelf mee experimenteren. Met een flinke periode spice in Zuid-Amerika onder de arm, ging ik aan de slag. Allerlei recepten opzoeken, dingen combineren, verhoudingen aanpassen en daarna dan mensen te eten vragen om te proeven! Sanneās Tering Hete Sambal is het resultaat. Wellicht dat je er net zo hard om lacht als de dame van de Kamer van Koophandel toen ik me daar ging inschrijven.
Mensen zijn steeds meer bezig met gezonde voeding. Producten die je koopt bij de supermarktjongens zijn niet altijd de beste keuze, er is een grotere behoefte aan verse en eerlijke producten. Dat maakt ingrediƫnten enorm belangrijk. Daarnaast vind ik het belangrijk zo veel mogelijk duurzaam te ondernemen. Pepers groeien niet aan een inheemse plant. Mijn pepers komen echter wel zo veel mogelijk uit Nederland! Ze worden op verschillende plekken voor me geteeld: in een (onverwarmde) kas in Hillegom en in de tuinen van kasteel Zuylestein in Leersum. Dat maakt wel dat ik afhankelijk ben van de Nederlandse zon voor mijn oogst. Als die een tijdje wegblijft, bestel ik de pepers uit verwarmde kassen, maar wel zo veel mogelijk uit Nederland.
En toen?
Ondertussen is er meer tering heet spul, want de wereld van heet eten is een uitgebreide. Na de sambal kwam er een chili olie. Heerlijk spul, vooral door tiktok enorm populair geworden.
En er werd me ook regelmatig gevraagd of ik niet iets kon maken wat net een tikkeltje minder tering heet was. Tuurlijk! Zoet is doorgaans een goede tegenhanger voor heet en Nederlanders zijn verzot van appelmoes. Het leek me dus niet meer dan logisch om een appel chutney te maken. Feitelijk gewoon tering hete appelmoes. š
Bovendien was ik al een tijdje aan het experimenteren met tabasco’s. Er kwam wat schot in de zaak toen de vrienden van Locals me vroegen samen met hen een tering heet cocktailborreltje te organiseren. Ik was namelijk verantwoordelijk voor het aanleveren van de pikante component.
En stilstaan is achteruitgang. Dus we blijven lekker aan het ontwikkelen. Heb je de Tering Hete Honing al geprobeerd?
Duurzaam
Duurzaamheid ligt me aan het hart. Duurzaam ondernemen vloeit hier dus natuurlijk uit voort. Dat is niet heel makkelijk, maar ik probeer bij te dragen waar ik kan. Zo komen mijn ingrediƫnten zoveel mogelijk uit Nederland: daar had ik het hierboven al even over. Daarnaast werk ik met statiegeld op de potjes. Lever je er eentje in? Tof! Krijg je een eurootje korting op je volgende potje. Mooi toch?
Thanks for keeping things spicy,
Sanne